Historie

Bryghuset svaneke er et nyt microbryggeri og det eneste her på bornholm det åbnede i påsken 2000 af restauratør tim stender i den gammel købmandsgaard på svaneke torv, den firlængede gård er fra 1750. i starten blev øllet kun solgt på bryggeriet/restauranten , men tim ville det anderledes han ville gerne være leverandør til det kvalitets bevidste danske øl nydende folk så han kæmpede er brav kamp mod systemet vedr. retur af de brugte flasker,som vi alle ved fik han løst problemerne .selvfølgelig har bryggeriet været ramt af mange uheld med sin produktionen , det kedelige resultat er at i tusindvis af liter øl er gået i kloakken. den sidste ulykke opstod da bornholm i efteråret 2003 blev ramt af strøm svigt hvilket bevirkede at termosten til styring af produktionen gik i stykker . det bevirkede at der kom “surt” øl  ud i butikkerne, øllet blev narurligvis straks kaldt tilbage, men det har givet problemer for de handlende da de efterfølgende ikke har fået leveret det øl de har haft mulighed for at sælge . årets jule øl fås på 0,5 ltr og 0,70 ltr flasker.

 

Svaneke bryghus har netop inviet deres nye øl tapperi  på havnen i Svaneke , man kan nu tappe 1000 flasker i timen , hvor man tidligere oppe på bryggeriet kun kunne tappe 1800 flasker på en god dag. i det nye tapperi er det hele stort set fuldautomatiseret i modsætning til oppe på bryggeriet hvor alt foregik med håndkraft. Brygningen af Svaneke øllet foregår stadig væk oppe på bryggeriet og det færdige øl bliver kørt med til tapperiet i 1000 ltr tanke. Som noget nyt kan bryggeriet tilbyde øl med kundens egen tekst på etiketten .jeg vil senere vise billeder af det nye anlæg.

 

Brygger Tim Stender er på opfordring af de danske ølentusiaster gået igang med at brygge en “”Bryllups øl” som kommer på gaden omkring den 1 maj 2004 ,der bliver dog kun brygget ca 4000 ltr. og den bliver en smule stærk da den kommer til at indeholde ca.8% alkohol.

 

26-8-2004  bryghuset svaneke er kåret som forbillede for iværksættere på sjælland og øerne og er nu med i finalen om at vinde regeringens iværksætterpris på 500,000  kr.der uddeles den 30 september. kåringen fandt sted på roskilde amtsgaard.

 

ved bryggeriets start i 1999 var der 2 ansatte på bryggeriet i dag er der 30 medarbejdere.  kilde : www.bornholm.nu

 

30-9-2004 det gik ikke så godt for bryghuset i forbindelse med udnævlsen af årets iværksætter , bryghuset blev ud af de otte nominerede nr syv , men det er heller ikke så ringe, et stort tillykke til Tim og hans personale.

 

15 januar 2008  Brughuset præsenterer tre forskellige økologiske sodavand, det drejer sig om blåbær, hyldeblomst og pære&æbler.

 

Bryghuset har lavet en et årig aftale med coop danmark om at deres sodavanden skal sælges over hele danmark.

 

Bryggeriet har bevist fravalgt at fremstille cola og appelsinvand da forbrugerne er meget bevist om deres valg af netop disse produkter.

Etiketter fra Bryghuset Svaneke


Den første jule øls etikette fra 2002 den fra 2003 har strejkode samt bag etiketteMørk guld er nu med stregkoder


20042004


Etiketter efteråret 2004


Etiketter efteråret 2004


2005 fik den gamle skole fremstillet 1600 flasker honningøl hos bryghuset svanekeøkologisk sodavand fra bryghuset svanekeBryggeriets første etiketDen femte etiket i serie af Maia Hiort Petersen

Billeder fra Bryghuset Svaneke

bryghuset svaneke


6 rørs tapper. det gamle svaneke bryggeri der lukkede i 1934 havde en 4 rørs tapper som kan ses under billeder svaneke brygeri


Etikette maskine bemærk etiketterne er “klister mærker”


svaneke bryghus på svaneke havn billedet er taget i 2007, nu bliver bygningen brugt til most og cider produktion, den første produktion er solgt til coop november 2008


Bryghuset svanekes nye bryggeri der blev åbnet i 2007


Tegnet af www.mayahiortpetersen.dk