Gratis bredbåndsmåler finder du mange steder på nettet

bredbåndsmåler

De fleste udbydere af bredbåndsløsninger tilbyder test af hastigheden på din bredbåndsforbindelse, også selvom du ikke er kunde hos den pågældende udbyder. Samtidig findes der flere uafhængige sites, hvor du kan tjekke dit bredbånd.

Det kan være en god ide at tjekke hastigheden på din bredbåndsforbindelse på flere forskellige sites. Du kan da sammenligne resultaterne for at få et mere præcist billede. Alle, der tilbyder hastighedstest af bredbåndsforbindelser, anbefaler i alle tilfælde, at du udfører testen flere gange som sikkerhed.

For at få det mest præcise resultat er det vigtigt, at du følger testproceduren på det enkelte site. Generelt gælder det, at du skal teste hastigheden via en kablet forbindelse. Den hastighed, du er lovet af din udbyder, gælder for en kablet forbindelse, ikke via Wi-Fi – som kan forstyrres af mange ting.

Når flere er online på samme tid

Du skal også være sikker på, at der ikke er andre end dig i huset, der er online samtidig, mens du udfører testen. Når flere er online samtidig på den samme forbindelse, sænkes hastigheden for hver bruger. Især hvis de andre udfører krævende aktiviteter som gaming og streaming.

Måske spørger du, hvorfor du skal udføre en hastighedstest af din bredbåndsforbindelse? Det skal du først og fremmest for at sikre dig, at du får den hastighed, du betaler for. Bredbåndsforbindelser prissættes især ud fra hastigheden på forbindelsen. Betaler du for 500 Mbit/s, bør du også få 500 Mbit/s.

Men som sagt spiller flere ting ind på testresultatet, og hvis du opdager, at resultatet er langt under det forventede, er det en god ide at gentage testen, gerne på et andet site, for at sammenligne. Samtidig bør du huske at tjekke, at du faktisk følger procedurerne for hastighedstjek til punkt og prikke.

Når du tester, vil du få resultatet for både download og upload. Undtaget fiberforbindelser er det normalt, at hastigheden for download er langt højere end hastigheden for upload. Inden du foretager testen, kan det være en ide lige at tjekke, hvad du faktisk er blevet lovet for henholdsvis down- og upload.

I nogle tilfælde vil du opleve, at hastigheden på din bredbåndsforbindelse er højere, end du regnede med. Dette sker især for bredbåndsforbindelser via telefonkablet (DSL). Telefonkabler har mindre kapacitet end både Tv-kabler (coax) og især fiberkabler. Derfor lover udbydere af internet via telefonkabler som regel ikke for meget, fordi de vil være sikre på at kunne levere varen. Men når trafikken på nettet via telefonkablet tillader det, vil din udbyder normalt give dig fuld skrue, så du får højere hastighed end lovet.

Selvom bredbånd via telefonkablet er den mindst attraktive løsning i forhold til hastighed og stabilitet, giver det på den anden side en bonus, fordi du ind imellem får højere hastighed end den, du betaler for. Hvad fibernettet angår, bør du altid få den samme hastighed, og præcis den hastighed, du betaler for.