Historie

Gudhjen Bryggeri blev startet i 1869, af en Svensker der hed John Vifstrand, han oprettede bryggeriet på matr.126 i Gudhjem.

Den enerste kilde jeg har om ham, er en annonce i Bornholms Avis fra den 21 dec. 1869 hvor der reklameres  for al slags øl, der kan købes på Bryggeriet, samt hos Købmand Lund i Melsted.

John Vifstrand solgte Bryggeriet den 29 juni 1876 til Christian Hansen Tranberg, der var vendte hjem fra Sct.Croix .

I flg annonce den 6 juni 1916, hvor han vil sælge bryggeriet pga. alder skriver han, at han har haft det i 40 år.

Tranberg blev født den 6 februar i 1846, og blev gift med Karen Kirstine Julie den 31 marts 1876, Karen var født i 1851. Jeg har talt med deres barnebarn Anna Larsen født Møller, hun fortalte at man i starten ikke pasturiserede øllet, med det resultat at det ikke var særligt holdbart ,der gik derfor ikke lang tid før Tranberg begyndte at pasteurisere det. I flg. en annonce 26 marts 1906, har han anskaffet sig udstyr til at pasteurisere sit øl.

Man leverede kun Øl i Gudhjem og til oplandet ,det var almindeligt dengang, at folk selv kom på Bryggeriet og købte øl som de fyldt på deres egne kander. Men man tappede også øl på tønder samt 1/1 og ½ flasker.

Tranbergs hustru Karen Kirstine Julie Tranberg døde i 1915 og året efter nedlagde Tranberg Bryggeriet.

I en lille notits i Bryggeritidende fra 1917, blev der kort meddelt, at Gudhjem Bryggeri var nedlagt..

Allerede i 1906 og igen i 1916 averteredes Bryggeriet til salg pga. ejerens alder, i 1917 var Bryggeren 70 år.

En lille sjov ting, Tranberg var meget aktiv i afholdsbevægelsen, hvor han var formand.

Når man ser på billedet med de mange mennesker, er der en tvær bygning til højre, den var indrettet til maltgøreri.

I huset til højre for døren med den store etikette var selve bryggeriet med kobberkedlerne og til venstre selve lejligheden. Tranbergs søn Christian Julius Tranberg hjalp til i bryggeriet fra han var 12 år.

I 1899 startede han som elev på Bryggeriet Stefan, hvor han var i 2 år, derefter var han på 4 forskellige Bayersk Øl Bryggerier i Danmark.

I 1905 fik han et stipendium, så han kunne rejse til Glasgow, hvor han arbejde 1 år på Tennents Wellpark Breweries, herefter gik rejsen til U.S.A. hvor Tranberg arbejde i ca. 10 år.

Han studerede i et ½ år i Wahl-Henius Institut of Fermentology i Chicago og i foråret tog han brygmestereksamen i den engelske klasse.

Tranberg kom til Danmark og fik en stilling som Direktør for Carlsminde i Nyborg hvor han blev til 1921.

Efter den omflakkende tilværelse, var hans nerver ikke i orden, efter en kort ansættelse hos Slotsmøllen i Kolding, trak han sig tilbage fra Bryggergerningen.

Derefter repræsenterede han forskellige humlefirmaer her i landet. C.J.Tranberg blev født 1 august 1880 og døde den 8 december 1955.

Etiketter fra Gudhjem Malteri Og BryggeriFotokopi er intereseret i at købe originalenFotokopi er intereseret i at købe originalen

gudhjem til salg

19 Januar 1892 averterede Tranberg sit bryggeri til salg, det gjorde han mange indtil han blev nødt til at lukke Bryggeriet pga. alder og svaghed.

Billeder fra Gudhjem Malteri Og Bryggeri

Foto Emil Hansen

Brygger Christian Hansen Tranberg, Gudhjem BryggeriBrygger Christian Hansen Tranberg, Gudhjem BryggeriFra venstre sidder Tina Tranberg , Julie Christine Tranberg , Karen Kristine Julie Tranberg , Laura Marie Tranberg , Brygger Christian Hansen Tranberg . samt bryggeri arbejder Laurits Bidstrup ( far til kørerlærer Peter Bidstrup)


Postkort udgivet af Ernst G OlsenGammel fin annonce fra Gudhjem Bryggeri, annoncen må være fra efter 1906Steffen Gerdes købte det i Aarsballe på et privat loppemarked
Tak for lån af billede til Gudhjem museumTak til Gudhjem museum for lån af fotoAnnonce fra 1908

gudhjem annonce1

annonce fra 1906 hvor Bryggeren er 60 år og gerne vil sælge sit Bryggeri.