Historie

Mineralvands fabrikken Hammershus havde til huse i Østergade 30 i Rønne. Fabrikken blev startet i 1901 af Janus Chr.O.Pedersen og fabrikken lå i et træskur ude på gårdspladsen . Fabrikken havde bla. en 4 haners tappemaskine i fabrikatet Sommer fra København.

I 1912 forsøgte Janus at sælge sin sodavands fabrik på grund af alder, hvilket dog først lykkedes i 1913 hvor han solgte den til Malte Olsen der var ejer af Consol.

Hvornår fabrikken blev nedlagt ved jeg ikke men “fabriks”  bygningen og ejendommen blev overtaget af Malthe Enoch Olsen “Consol” den 24-4-1913.

Den 1-3-1919 solgte Malthe E. Olsen virksomheden til Mathias Kofoed, men ikke ejendommen,  allerede året efter flyttede Mathias Kofoed, sodavands fabrikationen til Svanekelandevej til  en til formålet nybygget fabrik.

Mathias havde sejlet på verdenshavene, han gik i land da han havde fået dårlige nerver, og familien mente at en sodavandsfabrik var lige noget for ham, hvilket det nok ikke rigtig var da man flyttede fabrikken op til Svaneke landevej hvor broderen Kalkbrænder Kofoed havde sin virksomhed liggende.

I 1926 gik Malthe E. Olsen falit og ejendommen blev solgt til en slagter, der indrettede en slagter forretning samt et pølsemageri.

 

Læs mere om Consol på siden Th.Rübner Wissing/consol.

 

Fra Hammershus har jeg 6 forskellige patent propper, der er billeder af 4 forskellinge på siden, de 2 andre har forputtet sig.

 

Har du oplysninger om Miniralvands fabrikken Hammershus, vil jeg blive meget glad, hvis du kan hjælpe mig. Jeg mangler også kopier af ettiketter, hvis du har kendskab til disse, eller har nogen liggende i din samling, vil jeg blive meget glad, hvis jeg kan få en kopi til hjemmesiden.

Etiketter fra Mineralvands Fabrikken Hammershus

I

 

Annonce af ejerskifter af fabrikken den 1 marts 1919, Mathias datter fru Branddirektør Holst, fortalte mig at de havde nogle flotte etiketter, så hun forstod ikke af de ikke solgte så godt

Billeder fra Mineralvands Fabrikken Hammershus


patentprop fra mineralvandsfabrikken hammershus rønne

Bemærk der står HAMMERHUS samt tysk ø i rønneAnnonce fra den 1 september 1909