Historie

Mineralvands Fabrikken Bornholm Sandvig

 

Sodavandsfabrikken Bornholm blev startet af Johan Conrad Koefoed (12/6-1860 til 18/12-1928) ( gift med Christine Georgine Sonne født 1/11-1858 død 2/9-1935) .  Fabrikken lå i de bygninger der i dag rummer Ellas Konditori, det var i bagbygningen/kælderen ud til bækken, der løber lige forbi fabrikken, der blev bygget i 1908 til cement fabrik . Ejendommen er beliggende lige ved skelet mellem Sandvig bygrunde og hammerens grund.

Her ses Johan Chr. Kofoed med frue.

 

Hvornår man startede sodavands fabrikationen ved jeg ikke, men ud fra tlf. bøgerne må det havde været omkring 1914 – 1915 deres tlf. nr.46 optræder kun i tlf. bogen I 1915 og 1916 . der findes patentpropper fra den tid, de er med rød skrift. Fabrikken fik sit vand til produktionen fra et ret bredt væld ved cementrafrikken ved bækken fra Hammeren. Fra dette væld plejede Sandvigboerne før vandværkets tid at hente vand, når de skulle koge ærter, da vandet havde ord for at være blødt.Sodavandsfabrikken ophørte med sin tilvirkning under 1. verdenskrig.

 

Ingen tvivl om at Kaptajn Kofoed var en statlig herre.

 

 

Fabrikken blev genåbner i 1925 ( tlf. Sandvig 25 F) med sønnen Løjtnant Eksamineret Brygmester Carl Edvard Sonne Koefoed ved roret. Carl var født den 22 /2-1890 i Allinge og døde den 4 april 1944.

 

Iflg. Bornholms Tidende fra den 31-8-1924 citat.Sodavandsfabrikken “Bornholm” i Sandvig har, efter at det sidste efterår (1923) blev påvist, at der findes så og så mange macheenheder opløselig Radium-salte i det vand, som fabrikken benytter, været i betydelig fremgang. Ledelsen af fabrikken , der er oprettet af Kaptajn Johan C.Koefoed Allinge, er i år(1924) overtaget af dennes søn. Premierløjtnant C.E.S.Koefoed, der i flere år har gjort tjeneste ved Carlsberg og Tuborg Koefoed er eksamineret brygmester. Lige efter 1 verdenskrig tog Koefoed på studierejse til Tyskland , hans lommebog/dagbog der er fyldt med notater og tegninger om de Bryggerier han besøgte ,er i min varetægt, men jeg har et lille problem , da Kofoed kommer over grænsen til Tyskland skrive han sine olevelser på Tysk .

 

Carl Edvard Sonne Koefoed er født den 22/2-1890 og døde den 4/4-1944 han var gift med Julie Rübner-Møller født den 22/8-1891 der døde den 6/5-1983. Deres datter Delta Birgitte Koefoed der er tandlæge kendte min tandlæge, Torben Pind fra Østermarie, der viste jeg samlede på historier om de Bornholmske fabrikker sørgede for at fik C.E.S Koefoeds rejselommebog og diverse udklip der lå i sommerhuset lige overfor fabrikken da sommerhuset blev solgt pga. Julies høje alder.

 

Pressen havde efter indbydelsen lejlighed til at se fabrikken , der gjorde et indtryk, selv om den naturligvis ikke drives i større stil. Vi så indretningen, hvor flaskerne renses, børstes og skylles, aparatet, hvor radiumvandet, der tages gennem en rørledning fra en af de mange radium-holdige kilder på hammershus grund, et ganske kort stykke vej fra skelet,der løber ind fra kilden ved eget tryk , automatisk blandes med kulsyre og påfyldningsapparaterne, dels til apollinaris, dels til citronvand, sidstnævnte laves således, at der først automatisk kommes et gult fludium på flasken indeholdende sukker, spiritusudtræk af citronskal, en smule citronsyre, lidt kulør og mulig flere ingredienser. Derefter fyldes flasken med kulsyreholdigt Radiumvand . Både apollinaris og citronvand forsynes med meget fikse etiketter hvorpå man ser Radiumsaltet udstråle sine helsebringende stråler (emanation). Alle finder at fabrikkens citronvand smager udnærket som det er, hvorimod mange nok vil mene , at  apollinaris vinder ved at forbedres med wisky eller andre stærke sager. Hvorom alting er, Fabrikken har haft rivende afsætning til hoteller og private på nordbornholm og har vundet en sådan anderkendelse, at man uden vanskeligheder har kunnet afsætte alt, hvad fabrikken har været i stand til at fremstille , den daglige produktion er på ca. 1000 flasker. men efterhånden  som produktion og afsætning bliver tilstrækkeligt forøget er det hensigten at anskaffe større maskiner,der er mere ydedygtige og arbejdsbesparende, og man bør da også støtte den hjemlige industri når den som her, præsenterer gode produkter.

 

Jeg talte med Aage, hvis far og mor arbejdede på fabrikken, hans far blev kaldt Texas, men han rigtige navn var Hans Larsen, hans kone skyllede flasker. Aage og hans søster hjalp til om aftenen på fabrikken bla. med at sætte etiketter på flaskerne, Aages søster havde et lille fritidsjob, hun solgte sodavand til arbejderne i det nærliggende stenbrud. Aage  huskede at når de lavede trutti-futti, så fik  hænder og arme en ny kulør pga.de farve stofferne der blev brugt til sodavanden.Han fortalte også at fabrikken havde en fire haners tappemaskine. Til at køre varene ud til kunderne havde man anskaffet en halv tons Ford lastbil.

 

Fabrikant C.E.S. Koefoed Sandvig har anmeldt , at han som eneste ansvarlige indehaver driver fabrikation i Sandvig Købstad  under Firma Mineralvandsfabrikken Bornholm ved C.E.S.Koefoed den 24 februar 1925.

 

Efter at fabrikken lukkede ca. 1932 ? blev en del af flaskerne og andre løsdele solgt til Rønne Bryggeri, en del patentflasker og etiketter blev solgt til Købmand Jørgen Andersen fra Maalev, der uden tilladelse drev Mineralvandsfabrikken Bornholm i kælderen på ejendommen matr. nr. cb af Gladsaxe, Buddinge hovedgade 176.

 

Han blev den 29 juni 1939 af såvel bygningskommissionen og sundhedskommissionen bedt om inden 14 dage at fremsende fornøden ansøgning ledsaget af tegninger i 2 exemplarer. Efter hvad jeg har erfaret, brugte han de Bornholmske etiketter, men havde dog klippet i etiketterne for at fjernet navnet Sandvig.

 

Jeg ved at Allinge lokalhistorie har et foto hvor der er en is kiosk hvor der er et reklameskilt for Radiumsodavand, jeg er blevet lovet en kopi til brug på hjemmesiden.

Etiketter fra Mineralvandsfabrikken Bornholm SandvigEn lille stak sportsvands etiketten, fandt Rune Holm fra Sandvig, da han var dreng midt i halvfjerserne.

De blev fundet i en lille kiosk Strandgade 7 Sandvig, de lå gemt bag et brædt oppe ved loftet
Den er god nok, en af de ansattes sønner fortalte, at når de lavede tutti frutti når de blandede essenserne blev armene mange farvet.Tak til per døssing for lån af ettiketten

Billeder fra Mineralvandsfabrikken Bornholm Sandvig11-05-1983annoncer fra mineralvandsfabrikken bornholm i sandvigDe hes viste annoncer har jeg fået af familien koefoed ca 1981 de var i deres sommerhus der lå 20 meter fra sodavandsfabrikkenrødt tryk stammer fra fabrikkens første periodeStammer fra fabrikkens anden periode blå trykfarve


Den første ejer af fabrikken Johan Conrad KoefoedSidste ejer Carl Edvard Sonne Koefoed
Gammelt postkortFørste side af af C.E.S.Kofoeds lommebog fra studie rejse til Tyskland i1922, hvis du vil læse mere se “studietur tyskland1912”
nr. to fra venstre er Imgard, nr tre Emmelyn. Billedet ejes af Grit Lund Arvidsens konditori i Sandvig. tak for lån.